Vad står alla bokstäver i HBTQIA+ för?
Vad står alla bokstäver i HBTQIA+ för?

Vad står alla bokstäver i HBTQIA+ för?

Posted on

I oktober kommer människor över hela USA att fira HBT+ History Month, en period under vilken vi reflekterar över och firar lesbiska, homosexuella, bisexuella och transpersoners historia och prestationer.

Det månadslånga firandet, som är separat från Pride Month i juni, skapades 1994 av Missouri gymnasielärare Rodney Wilson, den första öppet homosexuella eleven i statens offentliga skola. Wilson valde oktober eftersom den första och andra HBT-marschen mot Washington 1979 och 1987 ägde rum under månaden.

Dessutom ändrades språket som användes för att referera till homosexuella grupper i mitten till slutet av 1980-talet, rapporterar PinkNews, när förkortningen LGB myntades först för att hänvisa till de som var lesbiska, gay eller bisexuella. På 1990-talet uppdaterades förkortningen för att inkludera bokstaven “T”, som hänvisar till de som är transpersoner.

I takt med att medvetenheten om HBT+-gemenskapen har ökat, har orden som används för att beskriva olika sexualiteter vuxit, och språket kring spektrumet av sexualitet har fortsatt att utvecklas.

De senaste åren har queergemenskapen ofta benämnts som HBT- eller HBTQ-gemenskapen.

Förkortningen ses också med ett +-tecken i slutet, vilket har sin egen betydelse.

Read More :   Gerente Kim Capítulo 28 Inglés

Även om inte alla i queergemenskapen väljer att prenumerera på vissa etiketter, är detta den vanligaste listan över termer för icke-heterosexualitet.

HBT är en initialism för lesbiska, homosexuella, bisexuella och transpersoner. Förkortningen används ofta som en paraplyterm för queergemenskapen och blev först populär på 1980-talet när den ersatte termen gay för att hänvisa till alla som inte identifierar sig som heterosexuella.

Det har sedan dess vuxit till LGBTTQQIAAP för att omfatta många andra sexuella identiteter och könsidentiteter.

Vad betyder de extra bokstäverna?

I takt med att förståelsen för sexualitet och sexuell identitet växte lades en femte bokstav alltmer till förkortningen.

Enligt Community Center för lesbiska, homosexuella, bisexuella och transpersoner står Q:et som ofta placeras i slutet av HBT för queer eller fråga.

Cleo Anderson, anställd i människorättsgruppen GLAAD, talade om detta tidigare USAToday: ”Queer är allt som existerar utanför det dominerande narrativet. Queer betyder att du är en av dessa bokstäver [LGBT]men du kan vara alla dessa bokstäver och inte veta att det är okej.”

Read More :   Hur man betalar STR betalningskod via M-Banking BCA

Anderson sa också att Q är användbart eftersom det “kan användas för att kommunicera nyanserna av ras och kultur och hur det korsar en persons könsidentitet och sexuella läggning.”

Förkortningen har också utökats genom att lägga till bokstäverna I och A i slutet, vilket gör det till HBTQIA.

Enligt HBT-ungdomsstödgruppen OK2BME står jag för intersex.

Enligt Planned Parenthood är intersex ett paraplybegrepp “som beskriver kroppar som faller utanför den strikta manliga/kvinnliga binären.”

Och i slutet av förkortningen har också flera betydelser, som används för att hänvisa till de som identifierar sig som asexuella, de som är genderqueer och de som identifierar sig som allierade till HBT-gemenskapen.

Vad betyder plustecknet?

Som noterats av Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Intersex, Asexual Resource Center (LGBTQIARC) vid University of California, Davis, som skapade ordlistan, använder HBT-gemenskapen många andra bokstäver och termer som Well.

Ett plustecken används ofta för att representera de som inte identifierar sig med någon av bokstäverna i förkortningen, till exempel de som identifierar sig som pansexuella.

“Plus”-tecknet återspeglar också erfarenheterna och verkligheten hos dem som anser sig vara medlemmar i HBT-gemenskapen.

Read More :   DEAD TARGET MOD APK (Obegränsade pengar) Gratis nedladdning

När jag pratade med Elite Daily sa Luis Ortiz-Fonesca, senior programchef för HBTQ:s hälsa och rättigheter med Youth Advocates, “Så som jag förklarar det är att pluset är Inklusive och avsiktligt ett sätt att representera olika identiteter och erfarenheter.”

Eftersom HBT-gemenskapen fortsätter att kämpa för representation och lika rättigheter 50 år efter den första Pride, är det viktigt att erkänna de olika sexualiteter, grupper och identiteter som representeras av den ständigt föränderliga akronymen.

Även om många Pride-evenemang har ställts in i år på grund av coronavirus-pandemin, finns det fortfarande sätt att stödja och fira HBT-gemenskapen.

Source : www.independent.co.uk