22 uigurer dog av hunger på en dag under karantänåtgärderna i Kina
22 uigurer dog av hunger på en dag under karantänåtgärderna i Kina

22 uigurer dog av hunger på en dag under karantänåtgärderna i Kina

Posted on

Kinas Covid-19-låsningsåtgärder och ökända noll-Covid-politik har orsakat svårigheter över hela landet. Det rapporteras att den starkaste effekten registrerades bland den uiguriska befolkningen i Xinjiang-regionen.

Enligt rapporter dog 22 personer av hunger i regionen på en dag förra veckan. Dödsfallen rapporterades från staden Gulja i norra Xinjiang, som har varit under en strikt Covid-karantänpolicy i flera månader. Radio Free Asia rapporterad Förutom hunger angavs även bristen på sjukvård som dödsorsak.

Rapporten säger att RFA Uyghur har kontrollerat med stadens myndigheter om rapporter om dödsfall och svält som har dykt upp på sociala medier. Stadsmyndigheter och polis i Gulji bekräftade minst 22 dödsfall på en dag den 15 september.

Uigur i Xinjiang
Uiguriska kvinnor i Kashgar
Wikimedia Commons

Rapporten sa: “På frågan hur många människor som dog av svält i staden i torsdags förra veckan sa en tjänsteman från Gulja kommun till RFA “20” men vägrade att avslöja mer information om var i staden dödsfallen inträffade. “Det är 20 personer som dog av hunger. Ring inte igen.” En annan tjänsteman från Gulja kommunala räddningsstation gav RFA en dödssiffra på 22, men avböjde att ge mer information. En tredje tjänsteman från Guljapolisens ledningscentral avfärdade rapporter på sociala medier om att cirka 100 personer hade dött den dagen. , och ringde numret “ca 21 och 22.”

Gulja är en stor stad, hem för en halv miljon uigurer och andra turkiska muslimer. I början av augusti infördes stränga karantänsåtgärder i staden.

En av de döda var chef för en by i Gula. “De dödade min man Halmutar Emerjan, chefen för Kepekyuzi. Ingen svarade på mina telefonsamtal”, sa mannens änka enligt rapporten.

Kvinnan sa att hennes man satt i karantän i sju dagar innan han flyttades till en “obeboelig” plats och lämnades ensam.

Id Kah-moskén Kashgar Xinjiang Kina
Id Kah-moskén Kashgar Xinjiang Kina
Wikimedia Commons

Uigurproblemet

Av de nästan 10 miljoner uiguriska muslimerna i regionen befinner sig nästan två miljoner i olika former av fängelse, de flesta i ett stort nätverk av interneringsläger där muslimer tvingas genomgå kulturell omvandling.

Kina säger att den turkisktalande ursprungsbefolkningen i Xinjiang-regionen stöder terrorism och separatism. Knisattacker från uiguriska rebeller har varit vanliga under de senaste åren, tills Peking stärkte sitt grepp om regionen efter att Xi Jinping blev president.

2014, innan interneringslägren blev verklighet, sa Kinas statliga internetinformationsadministration (SIIO) att uiguriska rebeller distribuerade terroristfilmer och pro-jihad-litteratur över hela regionen. “Video- och ljudproduktioner av terroristkaraktär har blivit huvudorsaken till det höga antalet terroristaktiviteter för närvarande”, sa SIIO.

Source : www.ibtimes.sg

Read More :   Krock med motorcykel, tre bilar blockerar I-5 i Tacoma i timmar - NYHET